Slevy 40 až 80 %
Doprava na vše ZDARMA!

Dosáhněte vždy dokonale uklizeného domova díky KonMari metodě

Uveřejněno: 09.08.2024
Kategorie: TIPY

Máte pocit, že jakmile v domácnosti uklidíte, objeví se znovu nepořádek, a vy tak musíte uklízet stále dokola? V tom případě by vaší pozornosti rozhodně neměla uniknout metoda KonMari, za kterou stojí japonská odbornice na úklid Marie Kondo, jež se s touto metodou proslavila napříč celým světem. Připravili jsme si pro vás komplexní příručku o KonMari metodě, která navždy změní váš pohled na úklid.

Minimalistický interiér šatny a chodby

Život skutečně začíná až ve chvíli, kdy si dáte svůj domov do pořádku.“ Marie Kondo

Co je to KonMari metoda?

Metoda KonMari představuje jednoduchou, ale velmi účinnou metodu úklidu, která se postará o to, abyste v domácnosti už nikdy nemuseli bojovat s nepořádkem. Myšlenkou této revoluční metody je pozitivní výběr a harmonické uspořádání věcí, kterými se obklopujete, ať už doma nebo v práci. První krok tedy spočívá v tom, že se zbavíte nepotřebných věcí a následně se zaměříte na organizaci těch, které mají ve vaší domácnosti své místo.

To, že tato metoda úklidu patří k jedněm z nejpopulárnějších vůbec, dokládá skutečnost, že Marie Kondo prodala více než 13 milionů kopií svých knih o organizaci a úklidu. Její celosvětově uznávané knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků. Královna úklidu Marie Kondo si dokonce vysloužila vlastní pořad Velký úklid s Marií Kondo a časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa,“ doplňuje Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Jak začít s úklidem pomocí KonMari metody: 6 základních pravidel úklidu

 Marie Kondo na svých webových stránkách konmari.com představila 6 pravidel úklidu, které jsou podstatou této metody. Pojďme si je tedy ve zkratce představit:

Pravidlo číslo 1: Zavažte se k tomu, že budete pravidelně uklízet

Metoda KonMari nespočívá v tom, že jednorázově uklidíte svůj domov a budete mít vystaráno už navždy, ale představuje šanci, jak změnit přístup ke svému životu i k úklidu. V první řadě je třeba se skutečně rozhodnout pro to, že úklidu pravidelně věnujete svůj čas a úsilí. Podle Marie Kondo však bude tato námaha stát za to.

Typy uklízecích pomůcek v různých barvách

Pravidlo číslo 2: Popište svůj ideální životní styl

Marie Kondo věří, že je její metoda úklidu možností, jak zažehnout ve svém životě radost a navždy svůj život změnit k lepšímu. Před tím, než se vrhnete do úklidu, měli byste si ujasnit, proč chcete mít uklizeno a jak by měl vypadat domov, po kterém toužíte.

Pravidlo číslo 3: Zbavte se nepotřebných věcí

Nyní přichází na řadu roztřízení věcí na ty, které vám přinášejí radost a ty, které už u vás nemají místo. Jak na to? Vezměte si každý kousek do ruky a zamyslete se na tím, jestli vám dělá radost, inspiruje vás nebo se touto věcí rádi obklopujete. Pokud ne, je načase se s ní rozloučit.

Pravidlo číslo 4: Roztřiďte věci podle kategorie, ne podle místa

Pro řadu lidí je logické, začít se při úklidu zabývat jednou skříni nebo místností. Podle Marie Kondo vás však tento způsob úklidu navždy odsoudí k životu plnému nepořádku. Abyste si doma udělali pořádek, musíte uklízet dle kategorie, a ne místa. Když totiž budete uklízet každé místo zvlášť, budete opakovat stále stejnou práci na mnoha místech. Začněte tedy uklízet podle kategorií – knihy, oblečení, papíry, různé nezařazené věci tzv. KOMONO a sentimentální předměty.

Pravidlo číslo 5: Dodržujte správné pořadí úklidu

Při metodě KonMari je zásadní pořadí, ve kterém budete věci z jednotlivých kategorií uklízet. Marii Kondo se nejvíce osvědčilo začínat relativně snadnými kategoriemi (oblečení) a úklid zakončit náročnou kategorií v podobě sentimentálních věcí.

Proč začít právě úklidem oblečení a jak?

 Nejenže třídění a úklid oblečení je dle Marie Kondo nejjednodušší kategorií, ale navíc poskytuje hmatatelný důkaz vašeho úsilí. To, že najednou budete mít ve své skříni pouze oblíbené oblečení nebo spodní prádlo vás bude motivovat k tomu, v úklidu pokračovat i nadále. Při úklidu oblečení byste si měli osvojit tyto kroky:

·         Každý kousek složte do obdélníku, přeložte ho na třetiny a umístěte ho do skříně vertikálně, ne do sloupců.

·         Při ukládání oblečení na ramínka postupujte zleva doprava, na levou stranu umísťujte oblečení, které je delší, těžší a tmavých barev.

·         Oblečení rozdělte na jednotlivé kategorie, tedy na trička s dlouhým a krátkým rukávem, sukně, kraťasy apod. Tyto kategorie dále rozdělte podle barev.

Bílá košile zavěšená v šatníku

Pravidlo číslo 6: Ptejte se sami sebe, co vám dělá radost

Možná jste se někdy setkali s tvrzením, že máte vyhodit všechno, co už jste rok nepoužili nebo se něčeho zbavit ve chvíli, kdy jste si pořídili novou věc. Metoda KonMari však není založená na všeobecných poučkách, ale na vašich pocitech. Klíčem je tedy zjistit, co ve vás vzbuzuje radost.

Tipy na úklid pro maminky s dětmi dle metody KonMari

Metodu KonMari můžete využít jak při úklidu velkého domu, tak i malého bytu či pracovního prostředí. Je vhodná pro jednotlivce i pro rodiny s dětmi. Marie Kondo představila několik tipů, které jí pomohly udržet pořádek doma i s malými dětmi:

1.      Při úklidu svým dětem vysvětlujte, co děláte, aby se od vás mohly učit.

2.      Ukažte svým dětem, že je možné uklízení propojit se hrou. Děti podporujte v tom, aby po hře dávaly věci na své místo.

3.      Určete místo pro každou jednotlivou hračku a ujistěte se, že vaše děti vědí, kam hračka patří.

4.      Omezte prostor určený na ukládání věcí svých dětí.

 

Dva chlapci hrající si s barevnými kostkami

Jaké jsou výhody KonMari metody?

Metoda Marie Kondo nespočívá pouze v tom, že se zbavíte nepotřebných věcí, takže budete mít méně věcí na úklid. Díky této metodě se vám podaří dosáhnout udržitelného pořádku a docílíte harmonie a radosti ve své domácnosti. Marie Kondo je totiž přesvědčena o tom, že uklizená domácnost znamená spokojenější život,“ přibližuje přednosti metody Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Recenze na metodu KonMari aneb úspěšné příběhy KonMari

Stojí metoda KonMari opravdu za vyzkoušení? Rozhodli jsme se zapátrat na internetu a podívat se na reakce lidí, kteří tuto metodu vyzkoušeli:

Opravdu jsem změnila i vnímání věcí okolo sebe, pořizuji si jen takové věci, které mi opravdu dělají radost. A to je přesně cíl KonMari metody – Obklopte se věcmi, které vám dělají radost.

Marie Kondo mi opravdu pomohla zbavit se nepotřebných věcí. Ona to tedy bere dost drasticky, ala vyhoďte co nejvíc věcí. Já tak drastická nejsem, ale metoda mi pomohla nastolit cestu k protřídění domova a následně k tomu, že již dlouhodobě neskladuji nepotřebné věci.

Skvělé, praktické rady, uklízela jsem byt přesně podle navrženého pořadí a šlo to dobře. Zbavila jsem se u všech kategorií nejméně třetiny věcí a teď konečně vidím jasně, co všechno mám.

Vyzkoušejte metodu KonMari i vy

Tipy Marie Kondo na úklid a organizaci života, které představila prostřednictvím metody KonMari, jsou cestou, jak si výrazně zjednodušit péči o domácnost. Třeba bude tato příručka úklidu domova inspirovat i vás k tomu, abyste ze svého života vypustili věci, které už vás netěší a žili spokojenějším životem.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář