Gigantický výprodej až 80 %
Víkendový výprodej

Jak účinně odstranit skvrny z oblečení: Praktické rady a tipy

Uveřejněno: 16.09.2024
Kategorie: TIPY

Zjistili jste, že je na vašem oblíbeném kousku skvrna od trávy, fixy nebo potu a máte strach, že už se jí už nikdy nezbavíte? Náš detailní průvodce vám představí nejlepší metody odstraňování všech typů skvrn. Dozvíte se, jaké produkty na daný typ skvrny použít tak, aby vaše oblečení opět vypadalo jako nové.

Vyprané prádlo pověšené na šňůře

Jak odstranit z oblečení konkrétní typy skvrn?

Skvrny nemusí hned znamenat, že se budete muset vzdát svého oblíbeného oblečení. Připravili jsme si pro vás shrnutí toho, jak z oblečení účinně odstranit nejčastější typy skvrn.

Jak odstranit čaj a kávu?

Se skvrnami od čaje a kávy si mnohdy poradí pouhé opláchnutí studenou vodou. Pokud však voda skvrny neodstraní, smíchejte sodu a bílý ocet tak, aby vnikla pasta. Pastu na skvrnu naneste a nechejte ji působit zhruba 15 minut a poté opláchněte. Stejného účinku můžete dosáhnout i díky citronové šťávě, kterou stačí nakapat na skvrnu, nechat působit a opláchnout,“ radí Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Jak odstranit víno?

V případě červeného vína, které obsahuje silné přírodní barvivo, je nejdůležitější odstranit skvrnu co nejrychleji. Jak? Na skvrnu nasypejte silnou vrstvu kuchyňské soli, která vstřebá veškerou tekutinu. Sůl nechejte působit zhruba 20 minut a poté oblečení vyperte v pračce.

Jak odstranit inkoust?

Se skvrnami od inkoustu si dokáže poradit mléko. Hadřík nebo houbičku namočte do mléka a skvrnu jím potírejte tak dlouho, dokud nezmizí. Pomoci může také zmizík, který odstraňuje kaňky nejen z papíru, ale i z oblečení.

Jak odstranit trávu?

Skvrn od trávy vás zbaví směs octu a teplé vody. Vodu s octem smíchejte v poměru 2:1 a naneste ji na skvrnu. Nechejte směs působit několik minut a následně oblečení dobře propláchněte.

Jak odstranit čokoládu?

Mléko vám skvěle poslouží i při odstraňování skvrn od čokolády. Stačí mléko ohřát, ponořit do něj látku se skvrnou a skvrnu čistit pomocí houbičky jemnými krouživými pohyby. Poté nechejte ještě chvíli látku v mléce a nakonec oblečení vyperte v pračce. Skvrnu můžete zkusit také odstranit jarem na nádobí nebo žlučovým mýdlem.

Jak odstranit smůlu?

Smůla na oblečení není ničím příjemným, naštěstí ale existují způsoby, jak ji odstranit. Účinným způsobem je odstranění pomocí žehličky, kdy je třeba na skvrnu přiložit několik ubrousků nebo savý papír a skvrnu několikrát přežehlit horkou žehličkou. Smůla se horkem rozpustí a vsákne se do ubrousku. Jako odstraňovač smůly funguje i odlakovač nebo líh či technický benzín.

Žehlička na bílé košili

Jak odstranit krev?

Na skvrny od krve je nejúčinnější studená voda. Prádlo stačí opláchnout proudem studené vody nebo ho nechat několik hodin namočené ve studené vodě. Poté je dobré skvrnu dočistit jemnou mýdlovou vodou a nakonec ho vyprat v pračce.

Jak odstranit pot?

Nejjednodušším způsobem, jak zatočit se skvrnami od potu, je použití vody a mýdla. Skvrnu navlhčete studenou vodou a potřete ji mýdlem. Mýdlo nechejte několik minut působit a poté látku opláchněte vodou. Postup můžete opakovat, pokud skvrna zcela nezmizela. Další možností, jak odstranit i velmi odolné skvrny od potu, je vytvoření pasty z peroxidu vodíku a jedlé sody, kterou naneste na flek, necháte působit 20 minut a opláchnete.

Jak odstranit fixu?

Se všemi typy fix, které na vašem oblečení zanechaly skvrny, si poradí líh. Po aplikaci lihu skvrnu jemně vyčistěte pomocí saponátu a poté oblečení vyperte v pračce. Na pomoc si můžete přizvat také lak na vlasy, kterým stačí flek několikrát postříkat, jemně vydrhnout kartáčkem a nakonec opět kus oblečení vyprat v pračce.

Jak odstranit propisku?

Stejně jako v případě skvrn od fix i s odstraňováním skvrn od propisky pomáhá lak na vlasy. Pokud nemáte po ruce lak na vlasy, nevadí, skvrnu můžete vyčistit pomocí prostředku na nádobí. Skvrnu, na kterou jste nanesli přípravek na nádobí, vyperte v rukách a poté dejte oblečení prát do pračky.

Jak odstranit make-up?

Řasenka, rtěnka, make-up. To vše může zanechat na oblečení skvrny. Jak na ně? Oblečení se skvrnou vyperte v rukách za použití šamponu nebo pěny na holení, které dokáží z vláken vytáhnout nečistoty bez toho, aby vlákna poškodili. Poté oblečení vyperte v pračce. Pokud se oblečení ušpinilo voděodolnými líčidly, nejprve skvrnu polijte odličovačem voděodolného make-up a poté ho vyperte.

Jak odstranit barvu na vlasy?

Není výjimkou, že se oblečení ušpiní při domácím barvení vlasů. Dlouho se mělo za to, že se těchto velmi odolných skvrn nijak nezbavíte. Opak je ale naštěstí pravdou. Účinným prostředkem v boji proti skvrnám z barev na vlasy je kyslík peroxid, který je třeba nanést na skvrnu, nechat ho působit 5 až 10 minut a nakonec ho opláchnout studenou vodou. Dejte si ale pozor na to, abyste ho nenechali působit příliš dlouho, mohl by poškodit barvy na oblečení.

Jak odstranit lak na nehty?

V případě skvrn od laku na nehty je skvělým pomocníkem aceton, který lak rozpouští. Aceton naneste na vatový tamponek a jemně jim potírejte skvrnu, která by měla začít pomalu mizet. Následně oblečení namočte do studené vody a nechejte ho uschnout. Pomoci může také několikahodinové namáčení kusu oblečení v teplé vodě.

Jak odstranit mastné fleky?

Rozlučte se s mastnými skvrnami na oblečení díky octu, který stačí naředit v poměru 1:1 s vodou. Do tohoto připraveného roztoku namočte část oblečení se skvrnou a nechejte roztok působit několik hodin a nakonec opláchněte. Mastnou skvrnu můžete také přežehlit žehličkou, mastné místo podložte papírovými ubrousky nebo novinami a žehličkou místo přejíždějte, dokud skvrna nezmizí.

Jak odstranit zaschlé a zaprané skvrny?

Při odstraňování naprosté většiny skvrn, a to včetně těch hluboce „zažraných“, vám přijde vhod žlučové mýdlo. To jednoduše nanesete na skvrnu, skvrnu důkladně v rukách vyperete a necháte látku uschnout. Pokud skvrna nezmizela, postup opakujte. V případě, že už na oblečení není, vyperte kus oděvu v pračce.

Jak odstranit vosk?

Jak na skvrny od vosku? Pomocí tepla. Přizvěte si na pomoc fén, kterým vosk ohřívejte, dokud se nerozpustí. Následně ho jemně setřete utěrkou. S mastným flekem po skvrně od vosku si poradíte díky mýdlové vodě nebo octu, které nanesete na hadřík a skvrnu pomalu otřete.

Jak odstranit žvýkačku?

Jednoduchým způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je vložení kusu oděvu do mrazáku. Oděv dejte do igelitového sáčku a nechejte ho v mrazáku několik hodin. Díky chladu žvýkačka ztuhne a snadno ji odděláte.

Domácí prostředky a chemikálie na odstraňování skvrn

V návodech výše jsme už uvedli několik domácích ekologických přípravků na odstraňování skvrn, jako je například ocet, jedlá soda nebo citronová šťáva. Ve většině případů neuděláte chybu ani tím, že se skvrnu pokusíte odstranit žlučovým mýdlem, které by se dalo nazvat expertem na skvrny. Existují samozřejmě také speciální odstraňovače skvrn, ať už ve spreji, prášku nebo v tekuté formě.

Odšťavňovač na citrony

Tipy na oblíbené odstraňovače skvrn

Na trhu je k dostání nespočet odstraňovačů skvrn na oblečení. Oblibě se těší například tyto:

Produkt

Popis

VANISH Oxi Action

Univerzální tekutý odstraňovač skvrn na bílé i barevné prádlo

SANYTOL Dezinfekční odstraňovač skvrn

Přípravek, který odstraňuje skvrny z bílého i barevného prádla a ničí 99,9 % mikrobů

TIERRA VERDE Žlučové mýdlo

Ekologický odstraňovač skvrn na bílé i barevné prádlo

JELEN Na fleky

Tekutý ekologický odstraňovač skvrn

FROSCH Baby Sprej

Ekologický odstraňovač skvrn na kojeneckém prádle

 

Jak odstraňovat skvrny podle typu látky

Ke skvrnám je ideální přistupovat nejen podle typu skvrny, ale také podle typu látky, každá má totiž svá specifika:

·         Bavlna: S většinou skvrn na oblečení z bavlny se vypořádá teplá voda a tekuté mýdlo.

·         Vlna: Na skvrny na vlněném prádle je nejlepší použít jemný prací prostředek na vlnu. Naopak se vyhněte silným chemikáliím a horké vodě, která by mohla vlnu poškodit.

·         Hedvábí: Vzhledem k jemnosti hedvábí se vyhněte silným chemikáliím a otíráním skvrny velkou silou. Na skvrny na hedvábných oděvech většinou pomáhá teplá voda smíchaná s bílým octem.

·         Polyester: V případě skvrn na polyesteru si ve většině případů vystačíte s roztokem z teplé vody spolu s přípravkem na mytí nádobí.

·         Džínovina: Na skvrny na denimu perfektně funguje směs vody a jedlé sody. Pastu z vody a jedlé sody naneste na skvrnu a po několika minutách ji smyjte teplou vodou.

·         Kůže: Se skvrnami na kůži ve většině případů efektivně bojuje jemné mýdlo s vlažnou vodou.

Hedvábí textil

Jakým chybám se vyhnout při odstraňování skvrn z látek?

Při odstraňování jakého typu skvrn z oblečení se vyhněte zejména silnému tření skvrny, které by mohlo látku poškodit. Pokud použijete odstraňovač skvrn, nenanášejte ho příliš velké množství, mohl by na látce zanechat zbytky. Po jeho použití vždy látku opláchněte. Jakýkoliv čisticí roztok vždy nejdříve použijte na malé ploše látky, abyste měli jistotu, že tkaninu nepoškodí,“ říká Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář