Výhodný čtvrtek
Doprava zdarma
Výhodný čtvrtek

Proč nemůžete usnout a jak to napravit

Uveřejněno: 29.01.2020
Kategorie: TIPY

Díky kvalitnímu spánku se cítíme lépe. Dodává nám totiž energii, díky které jsme schopni fungovat. Jenže dosáhnout zdravého spánku rozhodně není jednoduché a spousta z vás nám dáte za pravdu. To má bohužel vliv nejen na naši náladu, ale dlouhodobá nespavost může vést k depresi a dokonce trvale poškodit zdraví. Hoďte na sebe oblíbené trenky na spaní, protože přinášíme tipy na lepší spánek. Připraveni?

Absolutní základ? postel + matrace!

Již mnohokrát jsme se v článcích dostali k tématu, že velké procento lidí se snaží ušetřit za každou cenu. Jenže to bohužel často znamená pouze krátkodobé řešení, které vám navíc může dlouhodobě uškodit. V praxi to znamená, že taková levná matrace vám sice ušetří peníze, ale ve výsledku na to doplatíte vlastním tělem, které byste si v první řadě měli hýčkat. Společnost Materasso je v tomto ohledu pokladem na českém a slovenském trhu, jelikož klade důraz na všechny potřeby zákazníka a navíc v nejrůznějším cenovém rozpětí. Tím to však nekončí, ale teprve začíná. Každý jsme originál, proto je nutné si uvědomit, co vlastně od kvalitní matrace vyžadujeme. Zamyslete se tedy nad těmito body:

  • Účel využívání – každodenní nebo občasné spaní
  • Tvrdost matrace
  • Materiál
  • Pro koho je matrace určena
  • Nosnost
  • Prodyšnost
  • Délka, šířka, výška matrace
  • Věk uživatele matrace a jeho zdravotní problémy
  • Potah matrace
  • Spací trenky ladící k matraci

No dobře, ten poslední bod jsme si vymysleli, ale je dokázáno, že např. saténové trenky nebo trenky na spaní pro páry jsou zázrakem každé ložnice. Pokud si nejste jisti ohledně výše zmíněných bodů, nebojte se zeptat, protože jak už jsme naznačili, vaše postel, rošt, matrace, polštáře, peřina, povlečení a ano, dokonce i spodní prádlo či pyžamo společně vytvářejí onen zdravý spánek, po kterém všichni toužíme.

  

Spát nahý či obléknout pyžamo/trenýrky?

K procesu spaní bezesporu patří komfort v podobě spodního prádla, pyžama a mnoho lidí preferuje nahotu. Poslední uvedené však vyžaduje stoprocentní dodržování hygieny, jelikož lidská kůže se neustále potí, odlupuje, což ve výsledku znamená velké procento odloučených šupinek a ano, musíme zmínit i roztoče. Při praní nezapomínejte na to, že roztoče ničí teploty nad 60°C + existují speciální prací prostředky, protože ne všechny druhy povlečení a spací trenky lze prát nad 60°C. Ať už preferujete zmíněné trenky na spaní nebo pyžamo, nezapomeňte zvolit správný materiál a střih, protože v opačném případě bude vaše tělo trpět. V rámci spaní tedy nevybírejte, co se vám na první pohled líbí, ale pozorně si nejdříve přečtěte, z čeho je produkt vyroben. Jestliže se v noci více potíte, umělá vlákna nedoporučujeme. Zvolte raději  prádlo/pyžamo z bavlny, biobavlny nebo bambusových vláken, ať může vaše pokožka dýchat. Alergici a lidé s přecitlivělou pokožkou ocení bezešvé spodní prádlo, které vás nikde nebude dráždit. Samozřejmě nesmíme zapomenout na oblíbený materiál, co se letních měsíců týče, a sice satén. Takové saténové trenky jsou u nás velmi oblíbeným zbožím, neboť dodávají pocit luxusu, definují příjemný materiál a krásně chladí. Zadaní lidé navíc ocení trenky na spaní pro páry, jež do ložnice přináší zábavu, vzrůšo a hlavně jistotu komfortu po dobu spaní.

Spánková hygiena

Zásady spánkové hygieny jsou základ! Dodržováním lze zlepšit spací návyky a vytvořit tak vhodné podmínky pro kvalitní spánek. Zde jsou zásady spánkové hygieny:

  • 4 – 6 hodin před spánkem nepijte kávu, černý či želený čaj, colu a různé energetické nápoje. Omezte jejich požívání i během dne.
  • Lékaři doporučují lehkou procházku po večeři a naopak nedoporučují fyzickou aktivitu, jako např. běhání, cvičení a podobně 3-4 hodiny před spaním.
  • Vynechejte před spaním těžká jídla.
  • Pokud praktikujete odpolední spánek, nepřekračujte 30 – 45 minut.
  • Každý den uléhejte i vstávejte ve stejnou denní dobu (ano, i o víkendu).
  • V místnosti na spaní minimalizujte hluk, světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18-20°)
  • Z ložnice odstranit veškeré rušící předměty (mobil, notebook,…), alergeny apod.
  • Před spaním + v rámci nočního probouzení nekuřte, jelikož nikotin povzbuzuje organismus.
  • Alkohol neprospívá spánku. Sice se díky němu uvolníte, navodí ospalost, ale pravda je taková, že způsobuje předčasné probouzení a únavu během dne.
  • Postel a celkově ložnici užívejte pouze ke spánku (6 – 9 hodin) a pohlavním aktivitám. Postel neslouží k přemýšlení!
  • Jestli do 30 minut neusnete, jděte se věnovat nějaké příjemné, monotónní aktivitě, jako např. čtení, poslech relaxační hudby, sprcha apod.
  • Po probuzení odhrňte závěsy, vytáhněte žaluzie, zkrátka se i hned vystavte dennímu světlu.
  • Během dne buďte aktivní – stačí malá procházka po večeři.
  • Neuléhejte ve stresu, rozrušení, znepokojení apod. Zní to sice jako klišé, ale snažte se najít večerní rituál, který zažene negativní myšlenky, a vy se tak alespoň z části uvolníte a dostane do fáze spaní. Pokud vás něco trápí, zkuste se vypsat na papír a každý večer to vložit do speciální krabice, čímž se alespoň pro daný večer zbavíte negativity.
  • Během dne si najděte chvilku na své problémy (tzv. worry time). Účelem je se zamyslet nad vším, co vám pravidelně přichází na mysl před spaním
  • Pokud večer nemůžete často usnout, hlavou se vám rojí myšlenky, meditace před spaním vaše problémy může vyřešit. Díky meditaci se zbavíte stresu a uklidníte svou mysl. Jedná se však o proces, proto nečekejte zázraky po první úspěšné/neúspěšné meditaci. Pokud trpíte stresem, je dobré vyhledat pomocníka. Věděli jste, že existuje i online terapie?

    

Spánek očima lékařky

Není tajemstvím, že spousta z nás kvůli špatnému spánku zamíří do lékárny, ale než se tak stane a vy předčasně sáhnete po chemii, je dobré znát základní informace a vyzkoušet nejdříve přírodní varianty. Zaměřte se na přípravky, které obsahují chmel, kozlík, mučenku, meduňku či třezalku (Sleepnox, Calmin, Hypnox forte, Hypnox duo,…). Lékaři také doporučují nasadit hořčík, jelikož urychluje usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Mezi další varianty patří Melatonin, Tryptofan, Guajacuran, Circadin a podobně. Zmíněné varianty je nutno nejdříve zkonzultovat s vaším lékařem.

   

Máme za sebou mnoho cenných tipů a rad, které vylepší váš spánek a proces před ním. Nezapomeňte, vaše tělo je svatý chrám, tudíž mu dopřejte to nejlepší. To se netýká jen postelí, matrací, roštů, ale také dalších věcí, které vám dělají radost. Mezi ně může patřit oblíbená svíčka, vzhledný noční stolek, příjemná barva závěsů a samozřejmě spodní prádlo či pyžamo, jež je nedílnou součástí spacího procesu. Trenýrkárna.cz nabízí přes 30 značekkteré zahrnují velké množství produktů v nejrůznějším cenovém rozpětí. Stačí probádat náš eshop nebo navštívit jednu z kamenných prodejen. 

 

AUTOR: Matěj Kašpar

Sdílejte tento článek

Přidat komentář


100% hodnocení
7 117 recenzí
98% hodnocení
15 557 recenzí