Gigantický výprodej až 80 %
Víkendový výprodej

Rady a tipy odborníků, jak vybrat stahovací spodní prádlo

Uveřejněno: 15.08.2024
Kategorie: TIPY

Věděli jste, že podle průzkumu z roku 2023 není se svou postavou spokojeno 53 % Čechů? Každý druhý tak touží po tom, aby bylo jeho tělo tvarované trochu jinak. Jak toho docílit? Jednou z možností je stahovací spodní prádlo, které se postará o vytvoření požadovaných křivek. Výběr stahovacího spodního prádla může představovat výzvu, pokud nevíte, na co se zaměřit. Jak tedy stahovací spodní prádlo vybrat a jak ho nosit?

Žena nosící černé stahovací kalhotky značky Gina

K čemu stahovací prádlo slouží?

Úkolem stahovacího spodního prádla, které je známé také jako modelující, zeštíhlující, tvarující nebo formující prádlo, je vytvarování požadované oblasti těla. Tvarovací prádlo si hravě poradí s povislou kůží, tukovými polštářky i povrchovými nedokonalostmi. Je tak vhodné i pro štíhlé ženy, které chtějí vyhladit postavu a opticky zvýraznit to nejkrásnější na své postavě. Dobrou zprávou pro ženy také je, že je stahovací prádlo navržené tak, aby plnilo nejen praktickou funkci, ale také estetickou. Díky zvoleným materiálům a střihům je velmi svůdné a ženské,“ říká Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Jak stahovací prádlo funguje?

Stahovací prádlo je založeno na střizích a materiálech s vysokou schopností komprese, které zafixují tukovou tkáň, jež je měkká a neforemná, nebo povolené svalstvo. Formující spodní prádlo zajistí, že problematické partie působí souměrněji a dojde k  rovnoměrnému rozložení po celé oblasti.

Jak vybrat správnou velikost stahovacího prádla?

Při výběru stahovacího prádla je zcela klíčová volba správné velikosti. Poměrně dlouho se mělo za to, že je ideální sáhnout po menší velikosti, díky které se dostaví větší stahovací efekt. Tento mýtus je ale už vyvrácený. Odborníci jsou za jedno v tom, že byste měli volit prádlo ve své skutečné konfekční velikosti. Stahovací prádlo by totiž vždy mělo být pohodlné a nemělo by se nikde zařezávat. V opačném případě by prádlo postavu spíše deformovalo a jeho nošení by mohlo vést i ke zdravotním problémům.

Černé dámské kalhotky značky Julimex na postavě

Jaké existují typy stahovacího spodního prádla?

Stahovací prádlo je nyní k dostání v celé řadě střihů, provedení a barev. Jaké tedy máte možnosti?

Stahovací kalhotky s vysokým pasem

„Toužíte docílit co možná nejštíhlejšího pasu, který vytvoří efekt přesýpacích hodin? V tom případě se poohlížejte po stahovacích kalhotkách s vysokým pasem, které zpravidla končí v oblasti pasu nebo dokonce pod lemem podprsenky. Některé modely těchto kalhotek navíc kromě pasu formují i zadek,“  říká Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Stahovací kalhotky s nižším pasem

Pokud se chcete zaměřit pouze na oblast spodního břicha, můžete sáhnout po stahovacích kalhotkách s nižším pasem, které cílí právě na zeštíhlení této oblasti a mnohdy zároveň formují zadeček.

Dámské černé stahovací kalhotky značky Gina na postavě

Stahovací kalhotky s nohavičkou

Existují kalhotky, které se postarají o zeštíhlení oblasti zadečku, boků a stehen? Ano, jsou jimi stahovací kalhotky s nohavičkou, které oceníte například při nošení šatů, jež těsně obepínají tělo. Tyto kalhotky mohou mít vysoký i nižší pas, takže zároveň tvarují i oblast spodního břicha, případně celé břicho. Při výběru těchto kalhotek je důležité sáhnout po takových, u kterých je přechod mezi kalhotkami a nohavičkou plynulý. Jinými slovy, nohavička by se neměla zařezávat.

Stahovací body

Hledáte stahovací prádlo na ples nebo třeba na diskotéku? Pak doporučujeme zvolit stahovací body, které pevně drží na svém místě, takže se při pohybu nemusíte bát jeho padání nebo sjíždění. Vybírat můžete mezi variantou s podprsenkou i bez ní. 

Stahovací spodnička a stahovací šaty

Chcete se zaměřit na oblast boků, pasu a stehen, ale necítíte se komfortně v kalhotkách s nohavičkou? Alternativou k nim je stahovací spodnička nebo stahovací šaty, které jsou jako stvořené pod šaty a sukně. Kromě kůže totiž uhladí i švy spodního prádla, které následně neprosvítá přes šaty.  

Stahovací legíny a punčocháče

V chladnějších měsících se čím dál tím větší oblibě těší také stahující legíny a punčocháče, které dokáží vytvarovat oblast boků a nohou. Některé legíny se navíc vyznačují push-up efektem, díky kterému dokážou pozvednout a zakulatit zadeček.

Typ stahovacího prádla

Jaké partie tvaruje?

Stahovací kalhotky s vysokým pasem

břicho, pas a boky

Stahovací kalhotky s nižším pasem

spodní břicho, případně i zadeček

Stahovací kalhotky s nohavičkou

břicho, boky a zadeček, případně i stehna

Stahovací body

břicho, pas, zadeček a stehna

Stahovací šaty

břicho, pas, zadeček a stehna

Stahovací topy

vrchní část těla

Stahovací legíny a punčochy

spodní část těla

 

Jaké jsou úrovně stažení zeštíhlujícího prádla?

Stahovací spodní prádlo se liší nejen typem, ale také úrovní stahování. Obecně se rozlišují tři:

·         Soft control: Jedná se o lehký stupeň stažení, který je určený pro každodenní nošení. Toto prádlo účinně vyhlazuje rizikové partie.

·         Mid control: Střední stupeň stažení se stará o tvarování a formování rizikových partií.

·         Max control: Jak postavu zeštíhlit až o dvě konfekční velikosti? Odpovědí je nejvyšší stupeň stažení. Je však třeba dodat, že není vhodný na celodenní nošení, ale jen na speciální příležitosti.

Jaké materiály stahovacího prádla přinášejí žádoucí efekt a pohodlí?

Vyhýbáte se stahovacímu prádlu, protože se bojíte, že omezuje v pohybu a neumožňuje pokožce dostatečně dýchat? Tyto problémy v případě kvalitního spodního prádla vyrobeného z prodyšných materiálů nehrozí. Formující prádlo se zpravidla vyrábí z jemného elastického mikrovlákna, bavlny nebo bambusu. Jedná se o materiály, které jsou na těle velmi příjemné a které jsou prodyšné. Komfortní stahovací prádlo vyrobené z bambusu najdete například v nabídce české značky Gina.

Stahovací prádlo je často opatřené bezešvými okraji, díky kterým dokonale splývá s pokožkou. Lemy prádla také mívají praktický silikonový proužek, který zabraňuje sklouzávání a rolování. Výjimkou není ani to, že je prádlo ozdobeno krajkami, které mu dodávají svůdný vzhled. Co se týče barev stahovacího prádla, nejčastěji se setkáte s neutrální černou, bílou nebo béžovou. K dostání je však i formující prádlo v růžové, šedé nebo modré barvě.

Žena nosící béžové stahovací kalhotky značky Gina

Jak nosit stahovací prádlo, aby bylo pohodlné a účinné?

Přinášíme také tipy na nošení stahovacího prádla, díky kterým se budete v prádle cítit skvěle. Jak už jsme zmínili při výběru velikosti, stahovací spodní prádlo by mělo odpovídat vaší obvyklé velikosti, aby vás při nošení neomezovalo. Výrobci často kromě velikosti (XS, S, M, L, XL…) uvádí také obvody prádla, takže pokud si nejste velikostí jistí, změřte své tělo pomocí krejčovského metru. Stahovací prádlo vždy vybírejte na základě toho, jaké partie chcete zeštíhlit nebo zpevnit a samozřejmě také outfitu, který si plánujete vzít. Například v případě kratší sukně se zaměřte na vhodnou délku nohaviček spodního prádla, aby nohavičky zpoza sukně nebo šatlů nevyčuhovaly. 

Je stahovací prádlo vhodné na každodenní nošení?

Na trhu je aktuálně k dostání jak lehce formující spodní prádlo vhodné na každodenní nošení, tak i kousky, které je vhodné nosit pouze příležitostně. Odborníci radí nenosit stahovací spodní prádlo déle než čtyři dny v kuse. Po této době byste měli nechat tělo odpočinout. Silně stahující kousky totiž mohou zamezovat správnému prokrvení.

Jak správně pečovat o stahovací prádlo?

Abyste životnost stahovacího spodního prádla co nejvíce prodloužili, vždy postupujte podle pokynů výrobce. Obecně byste měli dodržovat tato pravidla:

Praní

Stahovací prádlo perte v ruce ve vlažné vodě bez použití aviváže. Při praní používejte pouze speciální prostředek na jemné prádlo, případně sprchový gel.

Sušení

Stahovací prádlo nikdy nesušte v sušičce, vlivem tepla by se mohla poškodit jeho elasticita. Nechejte ho volně uschnout.

Žehlení

Vyhněte se žehlení stahovacího prádla.

 

Sdílejte tento článek

Přidat komentář